Președinta Parlamentului European se află în România. Roberta Metsola: Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România în Schengen UPDATE

de: Dumitrescu Andrei
19 12. 2022

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează luni și marți o vizită de lucru în România, unde va avea mai multe întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și cu președinții Camerei și Senatului, Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu.

Parlamentul se va reuni de la ora 18:00 în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în ședința căruia președinta Partidului European se va adresa parlamentarilor români.

La ședința comună a Camerei și Senatului vor susține discursuri președintele interimar al Senatului, președintele Camerei Deputaților, dar și premierul Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului: „Vom atinge sigur şi problema Schengen”

Update 19 decembrie, ora 15:30 – „Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen.
Trebuie să insistăm ca această problemă să se rezolve în 2023”, a declarat Roberta Metsola, în timpul conferinței de presă comune susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis

Update 19 decembrie, ora 15:10 – Roberta Metsola a fost primită la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, unde cei doi vor avea convorbiti tete-a-tete și oficiale, la finalul cărora vor avea loc declarații de presă comune.

Update 19 decembrie, ora 12:51 – Președintele Senatului, Alina Gorgiu, a anunțat, înaintea întâlnirii cu Roberta Metsola, ca va discuta și despre problema Schengen, adăugând că anul viitor toate eforturile diplomatice trebuie reluate la capacitate maximă pentru ca România să adere la Schengen.

„E o zi foarte importantă pentru România, pentru că una din vocile puternice – şi anume preşedinţa Parlamentului European – este prezentă astăzi, aici. A fost una dintre acele voci care în permanenţă a susţinut cauza României în proiectul nostru naţional de aderare la spaţiul Schengen.

A fost una din vocile puternice care cu fiecare ocazie a sprijinit cauza României. Evident că vom discuta despre teme legate de agenda europeană, teme legate de România şi obiectivele pe care România le are, vom atinge sigur şi problema Schengen astăzi şi ce avem de făcut pe mai departe pentru a obţine suport astfel încât într-un viitor apropiat subiectul să fie repus pe tapetul decidenţilor europeni”, a declarat, luni, Alina Gorghiu.

Roberta Metsola, prezentă la evenimentul „Împreună suntem Europa”

Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Potrivit instituţiei de învăţământ superior, în cadrul dialogului cu Roberta Metsola, tinerii vor putea afla care sunt beneficiile democraţiei parlamentare europene, cum pot să influenţeze politica europeană şi de ce e important să se implice în protejarea democraţiei europene, cum afectează deciziile şi politicile adoptate de Parlamentul European viaţa de zi cu zi.

„Evenimentul este o oportunitate pentru toţi tinerii de a interacţiona direct cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi singurului Parlament transnaţional din lume, dar şi de a se inspira reciproc şi de a-şi schimba opiniile”, a transmis universitatea.